Ministarstvo pravde apeluje na građane da prijave nasilje

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije najoštrije je osudilo napad i fizičko maltretiranje devojke koje se dogodilo u vozilu gradskog prevoza u Beogradu, a čiji se snimak pojavio u medijima, uz apel građanima da, ukoliko primete ili su svedoci nasilja na javnom ili drugom mestu, odmah reaguju i nasilje prijave nadležnim organima.

Ministarstvo je, ističući da pomenuto nasilničko ponašanje nije zakonito, naglasilo da se o ovakvim događajima ne sme se ćutati, jer su napad na nečiji život, telo, sigurnost, protivpravne radnje kažnjive zakonom.

Takođe, kako se podseća, 1. juna 2017. godine počela je primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i primena novih krivičnih dela – proganjanje i seksualno uznemiravanje, koja dodatno pružaju krivično-pravnu zaštitu žena.

Vlada Srbije i nadležni državni organi ulažu maksimalne napore u sprečavanju i prevenciji bilo koje vrste nasilja, ali u ovoj borbi državi je potrebna i pomoć građana.

Prepoznaj i prijavi nasilje je poruka za sve institucije i građane, jer samo zajedničkim snagama može se stati na put nasilnicima i pokazati da društvo ima nultu toleranciju prema nasilju.

Ministarstvo je pozdravilo brzu reakciju policije, koja je uspela da za kratko vreme indentifikuje i privede nasilnika, a građane koji su bili svedoci nasilja poziva da pomognu pravosudnim organima da se što efikasnije reši ovaj slučaj, navodi se u saopštenju.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili