Ministarstva pravde i APR-a u potpisali protokol o razmeni podataka

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i direktor Agencije za privredne registre (APR) Zvonko Obradović potpisali su danas Protokol i Sporazum o elektronskoj razmeni podataka, koji će omogućiti razmenu podataka u realnom vremenu u službenim evidencijama dveju institucija.

Kuburović je tom prilikom istakla da resorno ministarstvo na sve načine pokušava da ubrza sudske postupke, dodavši da je potpisivanje Protokola sa Agencijom za privredne registre još jedan korak u tom cilju.

Obradović je istakao da su danas potpisani dokumenti veoma značajni za Agenciju za privredne registre, koja će time moći da iz informacionog sistema Ministarstva pravde koristi podatke koji joj mogu biti potrebni za obavljanje poslova u njenoj nadležnosti, pre svega, u vođenju Centralne evidencije privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u.

Kuburović i Obradović su postigli dogovor i o nastavku saradnje dveju institucija u realizaciji zajedničkih projekata.

Protokol i Sporazum omogućavaju da sudovi i drugi pravosudni organi „jednim klikom“ putem veb-servisa APR-a dobiju kompletne podatke o registrovanim pravnim licima i preduzetnicima, što će uticati na značajno ubrzanje svih postupaka.

Agencija će, s druge strane, preuzimati podatke o ustanovama, stečajnim postupcima koje sprovode privredni sudovi i o merama izrečenim za privredne prestupe i u krivičnim postupcima protiv lica registrovanih u APR-u.

U pitanju je drugi u nizu sporazuma koje Ministarstvo pravde planira da potpiše sa nadležnim institucijama, kako bi se ubrzali sudski i drugi pravosudni postupci i više ne bi koristili papirni dopisi kao način komunikacije i dobijanja podataka koji su relevantni za postupke.

Ministarstvo pravde je takav sporazum krajem jula potpisalo i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a u planu je potpisivanje i sa Narodnom bankom Srbije, opštinskim upravama i drugim institucijama, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ako ste propustili