„Miloš“ i „Lazar“ za policiju i vojsku

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da uz oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“ za policiju i vojsku, kao i haubice „Nora“ za Vojsku Srbije, naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljene.

Vučić, koji je danas u fabrici namenske industrije u Velikoj Plani prisustvovao prezentaciji oklopnog vozila „Miloš“, ukazao je na to da je reč o moćnom „4 puta 4“ oklopnom vozilu, i dodao da će šest odmah dobiti policija, sa mitraljezom 12,7 mm, verovatno za SAJ, dok će Žandarmerija dobiti šest „Lazara 3“.

U Vojsku Srbije ide 12 „Lazara“ naoružanih tiopovima, kao i haubice „Nora“ kalibra 155 mm, rekao je premijer i istakao da za 700 do 800 tih vozila postoje porudžbine iz inostranstva, ali da ne možemo da proizvedemo ni deset.

On je ponovio da je Vlada spremna da uloži 15 do 20 miliona evra u novu liniju FAP-a za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju.

Namenska industrija je važna za srpsku ekonomiju i jedan je od ključnih faktora brzog napretka naše ukupne privrede, istakao je Vučić.

Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da u Briselskom dijalogu nikada nije bilo razgovora o formiranju vojske Kosova, i poručio da Srbija to nikada neće podržati, niti bilo ko može na silu da nameće temu koja je za Beograd nemoguća.

On je, uoči sutrašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, naveo da očekuje da će od svih službi dobiti informacije o tome šta se događa na Kosovu i Metohiji i okruženju.

Određene političke pojave su zabrinjavajuće, ali uveren sam u to da ćemo diplomatskim sredstvima, mirno kao i do sada, gledati kako da rešavamo naše probleme, ocenio je Vučić.

On je ponovio da moramo da čuvamo mir, da je Srbija spremna za dijalog i istakao da je Beograd ispunio 90 odsto onoga što je dogovoreno.

Naše je da nađemo najbolje rešenje – nastavak razgovora, očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalji rast i jačanje srpske ekonomije, da zaštitimo svoj narod i zemlju, da svima bude jasno da bi svaki atak na naše građane i našu zemlju značio njihov poraz, zaključio je Vučić.

Danas predstavljeno savremeno, višenamensko oklopno borbeno vozilo „Miloš“, namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnom sistemu oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

„Miloš“ je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara.

Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standardnoj verziji posadu „Miloša“ čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu brzo da se iskrcaju, ili ukrcaju kroz zadnju, hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Za četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

Prezentaciji oklopnih vozila i „Nore“ prisustvovali su i ministar odbrane Zoran Đorđević, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković i direktor „Borbenih složenih sistema“ Ognjen Oliverić.

Izvor:Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili