Milka Grgurоva

Milka Grgurоva rođena je 14. februara 1840.godine u Somboru. Poticala je iz ugledne i imućne porodice.

Kako je u kući imala svoju sobu,pa su joj često dolazile drugarice, znala bi redovno da namesti sobu kao pozornicu gde bi recitovala ili glumila. Volela je da recituje od Subotića, na kučnim daskama, „Vila i oblaci“ gde bi ona bila vila.

U 12.godini roditelji je šalju u pansionat ( ženski zavod za vaspitavanje ) gde je nastupala pred većim brojem dece.

U 15.godini se udaje u Sremskim Karlovcima za bogatog trgovca Matića sa kojim dobija dete ali ubrzo napušta muža i vraća se kući sa 17.godina. Bavila se prevođenjem pozorišnih komada i pisanjem.

Kada je čula da se osniva pozorište u Novom Sadu nagovara svog ujaka Stevana Brankovića da je zaposli,ali on pokušava da je odvrati od toga.

Odlučnost da bude glumica nije popuštala pa je 1864.godine debitovla u Novom Sadu sa predstavom „Čučuk Stana.“ Veliki glumački potencijal je odmah „eksplodirao“ pa je postala prvakinja glume u Novom Sadu sve do osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

U Beograd je došla 1.oktobra 1868.godine i živela je na Terazijama do ponovne udaje za pukovnika Konstantina Aleksića 1883.godine, kada se seli u Dobračinu 9 . Počela je u Sušićevom pozorištu pod upravom Jovana Đorđevića u predstavi „Bankara Didije“.

Pоslе nеkоlikо gоdina muž jоj jе umrо i оna mu jе pоsvеtila zbirku svоjih pripоvеdaka „Pripоvеtkе Milkе Аlеksić-Grgurоvе“.

11.marta 1902. godine se penzionisala.

Preminula je u 84.godini u siromaštvu i skoro zaboravljena u kući u dvоrištu pоzоrišta Manjеž (danas Jugоslоvеnskо dramskо pоzоrištе).

Dobitnik je ordena Sveti Sava – 1868.godine

Ako ste propustili