Miholjdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznat kao Miholjdan. U narodu se verovalo da na ovaj dan dolazi jesen.

Sveti Kirijak Otšelnik je rođen je 448. godine u Korintu. Otac mu se zvao Jovan i bio je sveštenik. Majka mu se zvala Evdokija. U ranoj mladosti postavljen za čteca saborne crkve u Korintu. U svojoj 18-toj godini odlazi u Jerusalim u manastir svetog Jevtimija, gde se zamonašio.

Sveti Kirijak je bio krupan i snažan telom, i takav je ostao do duboke starosti, i pored teškog posta i bdenja. U pustinji se ponekad godinama hranio samo sirovim zeljem. Bio je veoma aktivan u borbi za pravoslavlje izobličavajući jeresi, naročito origenizam. Za sebe je govorio, da ga od kako je monah sunce nikad nije videlo da jede niti da se gnevi na koga. Po ustavu Svetog Haritona monasi su jeli samo jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Umro je u svojoj 109-toj godina života, 557. godine u manastiru Svetog Haritona u Jerusalimu gde je i sahranjen.

Foto:Wikipedia

Next Post

Izašao prvi teaser za Diznijev film "Aladdin" ( Video)

Пет окт 12 , 2018
Diznej priprema veliki spektakl za najmlađe,a i starije, koji vole poznatu priču o Aladinu. Animirani film koji je izašao 1992.godine dobiće i svoj film od maja 2019.godine. U prvom teaseru Dizni nam nije otkrio puno ali dovoljno da probudi radoznalost kako će sve to izgledati jer priču o mladom Alaldinu […]

Ako ste propustili