Mihajlović član Saveta Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović postala je član Savetodavnog odbora Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj (World Bank Group’s Advisory Council on Gender and Development) na poziv izvršnog direktora Svetske banke Kristaline Georgijeve.

„Savetodavni odbor, sastavljen do uvaženih predstavnika vlada zemalja širom sveta, akademske zajednice, međunarodno priznatih lidera u privatnom sektoru i istaknutih eksperata u rodnoj ravnopravnosti iz civilnog sektora, razmatra napredak postignut u rodnoj ravnopravnosti na globalnom nivou i daje preporuke za dalje aktivnosti u cilju smanjenja jaza između žena i muškaraca i osnaživanja žena. Poštovana gospođo Mihajlović, čast nam je da Vas pozovemo da se pridružite Savetu Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj, uverena da svojim zalaganjem možete dati veliki doprinos radu ovog tela“, navodi se u pozivnom pismu izvršnog direktora Svetske banke.

Mihajlović je prihvatila učešće u radu Saveta Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj izrazivši zadovoljstvo što su napori Koordinacionog tela u prethodnom periodu prepoznati na globalnom nivou.

Čast mi je da mogu doprineti veoma važnom procesu unapređenja rodne ravnopravnosti i jačanju položaja žena širom sveta. U poslednje četiri godine Republika Srbija je stavila rodnu ravnopravnost među prioritetne oblasti strukturnih reformi i javnih politika. Uloga žena u javnom i političkom životu, kao i njihov angažman u oblasti preduzetništva, diplomatije, nauke, kulture i medija, od izuzetnog je značaja za unapređenje položaja žena i borbu za rodnu ravnopravnost, izjavila je Mihajlović.

Savetodavni odbor Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj čine, između ostalog, danska ministarka za razvojnu saradnju, izvršna direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), kanadska ministarka za međunarodni razvoj, ministar za ekonomsko planiranje i socijalni razvoj Paragvaja, izvršna direktorka Instituta za žene, mir i bezbednost Univerziteta Džordžtaun i drugi istaknuti predstavnici vladinih institucija, civilnog i privatnog sektora i akademske zajednice, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili