Migranti sa otvorenog smeštaju se u prihvatne centre

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ponovio je danas da država vodi računa o svim izbeglicama i migratima i da iz tog razloga želi da ih premesti iz neuslovnih baraka u centre širom zemlje, u kojima će imati dobre uslove za privremeni boravak.
Stefanović je, nakon prebacivanja dela migranata iz parkova u prihvatne centre, rekao da barake kod autobuske stanice u Beogradu nisu smeštaj koji Srbija nudi migrantima, da su oni tu svojom voljom, pri čemu državne institucije zapravo žele da ih zamole da pređu u objekte Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Komesarijata za izbeglice i migracije.

On je istakao da će naša zemlja nastaviti da bude dobar domaćin a na inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića želimo da svakog migranta izmestimo sa ulica, jer mislimo da na njima po ovako hladnom vremenu nema prostora za bilo kojeg čoveka.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je MUP za dve i po godine uhapsio više od dve hiljade krijumčara migranata, i dodao da policija preseca kanale krijumčara, pri čemu Srbija prednjači po broju privedenih lica za krijumčarenje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je više od 250 migranata prihvatilo poziv Vlade Srbije da se premeste iz baraka na autobuskoj stanici.

Vulin je naglasio da su migranti autobusima koje je obezbedila Vlada danas prebačeni u prihvatne centre u Obrenovcu i Krnjači, kao i u druge centre širom Srbije.

Na inicijativu predsednika Vlade Aleksandra Vučića mi smo uvećali napore da još jednom sa svim ovim ljudima razgovaramo, da im ponudimo još jednom bolji smeštaj, da im ponudimo da odu tamo gde država može da odgovara za njih, rekao je on.

Migranti, koji su se nalazili u hladnim, neuslovnim barakama kod autobuske stanice prihvatili su poziv da se premeste u prihvatni centar rekao je ministar i dodao da svako od njih ko se nalazi na neuslovnom prostoru, tamo se nalazi isključivo na svoju odgovornost.

Šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder rekao je da je ovo drugi dan kako je Vlada Srbije ponudila migrantima i izbeglicama koji žive u barakama prevoz do boljeg smeštaja.

Autobusi, kako je naveo, prevoze više od 200 ljudi, koji su se saglasili da idu u prihvatni centar u Obrenovcu, a podršku akciji daju UNHCR i nevladine organizacije.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili