Mere za zapošljavanje žrtava porodičnog nasilja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin potpisao je danas Protokol o saradnji između resornog Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje o uključivanju u aktivnosti vezane za pomoć i podršku žrtvama porodičnog nasilja.

Vulin je nakon potpisivanja protokola naveo da će žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i žrtve trgovine ljudima biti u 2017. godini uključene u sve mere aktivne politike zapošljavanja, a Nacionalna služba za zapošljavanje će sa Ministarstvom za rad i centrima za socijalni rad raditi i na obuci i pripremi tih najranjivijih kategorija za uključivanje na tržište rada.

Prema njegovim rečima, kao jedan od najvažnijih razloga zašto se ćuti o porodičnom nasilju i izbegava prijava jeste strah da će žrtva ostati na ulici i bez smeštaja i hrane.

Sada postoji nada da se to neće desiti, država je tu da pomogne i ovo je prvi put da smo prepoznali žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima kao posebno ranjivu kategoriju i da smo obezbedili odgovarajuća sredstva, rekao je ministar za rad.

On je naveo da je 2015. godine bilo 18.475 prijava porodičnog i partnerskog nasilja, od čega se 45 odsto od ovog broja odnosi na odrasle osobe, 12 odsto na mlade i 8 odsto na stare.

Sve su ovo ljudi koji potencijalno mogu da se uključe u tržište rada, a veliki broj njih je nažalost nezaposlen, veliki broj njih dugo trpi porodično nasilje zato što se plaši da napusti nasilnika od koga po pravilu ekonomski zavisi. Ovo je naš način kao države da damo mogućnost ljudima da se ohrabre i osnaže, da preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke, rekao je Vulin.

Vulin je napomenuo da poslodavac neće biti upoznat sa prirodom onoga ko se zapošljava jer će se čuvati lični podaci žrtava, odnosno razlog zašto je neko dobio odgovarajuću subvenciju.

Takođe, on je objasnio da će Centar za socijalni rad zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje voditi računa o vremenu i o tome kada je potrebno da žrtva porodičnog nasilja i žrtva trgovine ljudima izađe na tržište rada.

Ukoliko je potrebna psihološka pomoć, savetovanje, obuka mi smo tu da sve to obezbedimo. Ukoliko se žrtva porodičnog nasilja prijavi direktno Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a ne postoji prijava za porodično nasilje u Centru za socijalni rad, Nacionalna sluzba za zapošljavanje će nas obavestiti i mi ćemo to smatrati kao prijavu porodičnog nasilja i naravno početi da postupamo po njoj, istakao je Vulin.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da se očekuje da u 2017. godini svi programi i mere aktivne politike zapošljavanja obuhvate više od 130.000 osoba, a finansijski podsticaji blizu 25.000 ljudi, uključujući i žrtve potrodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima.

Martinović je naveo da je radi sprečavanja zloupotreba u slučaju prijave žrtva porodičnog nasilja i žrtva trgovine ljudima, pripremljeno uputstvo za identifikaciju žrtava prilikom prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

On je naglasio da je za mere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini predviđeno 2,8 milijardi dinara, od čega je 550.000 dinara namenjeno za osobe sa invaliditetom.

Prema njegovim rečima, u okviru tih sredstava raspoređivaće se sredstva za žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima namenjena za programe obuke, zapošljavanja i stručne prakse.

Sekretar Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Marko Vreća rekao je da će potpisivanje protokola omogućiti sistemski pristup u rešavanju problema zapošljavanja žrtava kao posebno osetljive grupe.

Vreća je navodeći da je jedan od najalarmantnijih podataka da više od 90 odsto žrtava trgovine ljudima ima ili nema završenu osnovnu školu, istakao da je potrebno motivisati ih da traže posao i da se zaposle.

Prema njegovim rečima, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima pruža podršku i pomoć za 250 žrtava trgovine ljudima, od kojih je između 30 i 40 već sada spremno da radi.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili