MEĐUNARODNI SUSRET DECE EVROPE „RADOST EVROPE”

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ održaće se pedeset treći put od 1. do 5. oktobra u Beogradu, pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd. Manifestaciju su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Zelenilo-Beograd, Fruit Company, Gala voda, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, RTS, Studio B i Politikin Zabavnik.

Ovogodišnja manifestacija „Radost Evrope“ biće posvećena stogodišnjici rođenja Duška Radovića, jednog od najznačajnijih srpskih književnih stvaralaca za decu, novinara i televizijskog urednika.

PROGRAM

Subota, 1. oktobar

12.00

XXIV MEĐUNARODNI LIKOVNI KONKURS „RADOST EVROPE”

Otvaranje izložbe i dodela nagrada

Galerija i Mala sala Dečjeg kulturnog centra Beograd

Gostuju nagrađena deca iz Slovačke i Belorusije

Nedelja, 2. oktobar

12.00

KARNEVAL

Svečani defile od Trga republike do Kalemegdana

Na Trgu se okupljaju svi učesnici iz petnaest zemalja – Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Severne Makedonije, Slovenije, Slovačke, Srbije, Turske i Crne Gore. U karnevalu će učestvovati i učenici iz beogradskih osnovnih škola, kao i predstavnici Srbije – hor MŠ „Stevan Mokranjac“ iz Vranja, pobednici takmičenja FEDEHO i Umetnički centar Talija. Povorku predvodi duvački orkestar MŠ „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, mažoretkinje Pančeva, kao i artisti na štulama.

12.30

SVEČANO OTVARANjE MANIFESTACIJE

Kalemegdan – tereni Košarkaškog kluba „Partizan“

U okviru programa otvaranja nastupaće mažoretkinje Pančeva, Hor DKCB, hor MŠ „Stevan Mokranjac“ iz Vranja, ritmičarke iz kluba „Ritam“, UC „Talija“ i animatori.

Ponedeljak, 3.oktobar

KONCERTI ,,SUSRETI PRIJATELjSTVA”

Sala „Donka Špiček“, Dečji kulturni centar Beograd

10.30

I koncert

Deca Bosne i Hercegovine, Mađarske, Nemačke, Poljske, Slovenije i Srbije (hor MŠ „Stevan Mokranjac“ iz Vranja, UC Talija, solisti FEDEMUS i vokalne grupe „Nađi svoju zvezdu“)

14.00

II koncert

Deca Albanije, Bugarske, Litvanije, Norveške, Severne Makedonije, Turske, Crne Gore i Srbije (Baletski studio DKCB, muzički talenti Hora DKCB)

Scenario koncerata „Susreti prijateljstva“ pisala je Sandra Ristivojević, a posvećen je liku i delu Duška Radovića. Program vodi Iva Jovanović, učenica XIV gimnazije, nekadašnji učesnik i domaćin manifestacije.

19.00

DELIKATESNI PONEDELjAK

KC „Grad“

Druženje odraslih predstavnika gostujućih grupa i nastavnika beogradskih osnovnih škola.

Utorak, 4.oktobar

18.00

GALA KONCERT

MTS dvorana

Scenario posvećen jubileju 100 godina od rođenja Duška Radovića pisala je Milena Depolo, koncert režira Đurđa Tešić, program vode Ana Vučić i Mladen Lero, autorka animacija je Marija Milanović Lazarevski. Predstavnici Srbije su članovi hip-hop grupe „Kolus“ iz Lazarevca. Koncert će biti emitovan na 2. programu RTS.

Sreda, 5. oktobar

10.00

SPORTSKO-REKREATIVNI DAN I EKOLOŠKA AKCIJA

Park Ušće

Zabavno-rekreativni program

Predstavnici gostujućih evropskih država i Srbije, zajedno sa svojim domaćinima posadiće sadnice koprivića u Parku Ušće. Očekujemo da stabla u ime svojih zemalja posade deca Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Slovenije, Slovečke, Turske i deca domaćini iz Srbije.

Foto:ilustracija/pixabay

Izvor: Beogradske vesti / DKCB

Ako ste propustili