Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić predvodio je danas centralnu državnu ceremoniju odavanja počasti povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koja je održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Nikolić je na komemorativnom skupu na Starom sajmištu istakao da je kolektivno pamćenje izuzetno značajno ne samo zbog toga što ga dugujemo svojim precima, nevinim žrtvama bezumlja i zla, već zato što je to pamćenje odbrana od poricanja, zaboravljanja i pokušaja promene istorijskih činjenica.

On je naveo da je naša tuga i pamćenje večno i iskreno, kao što je iskreno i naše praštanje, bez kojeg ne bismo mogli da izgrađujemo prijateljstva i sa onim državama i narodima iz kojih su potekli pojedinci, ideolozi koji su osmišljavali Aušvic, Jasenovac i Sajmište.

Prema njegovim rečima, Srbija veruje da se perspektivni odnosi među narodima i državama u savremenom svetu grade na međusobnom uvažavanju, zajedničkom interesu i prijateljstvu, a nikada na ustupcima koji dovode u pitanje naše žrtve, stradalnu prošlost, biće i istoriju.

Staro sajmište, na kojem je bio logor za Srbe, Jevreje i Rome, trebalo bi da bude večito obeležje herojskih žrtava monstruozne ideologije, naveo je predsednik Srbije, poručivši istovremeno da će se zalagati za to da se uvede ustanova Spomen žrtve.

Tako bi se, kako je dodao, na institucionalan način izrazilo poštovanje prema stradanju i mučeništvu i negovalo sećanje na nevinu žrtvu Srba, Jevreja, Roma i drugih koji su su stradali u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Nikolić je ukazao na to da bi ustanova Spomen žrtve trebalo da obuhvati postojeći Muzej žrtava genocida, kao prostorno kulturno-istorijsku celinu pod posebnom zaštitom, kao područje jedinstvene namene.

Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu nalazi se u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:pixabay

Ako ste propustili