Matić na otvaranju 4. Svetske internet konferencije u Kini

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić prisustvovala je svečanom otvaranju 4. Svetske internet konferencije u Vuzhenu u Kini.

Tema ovogodišnje konferencije je „Razvoj digitalne ekonomije za otvorene i deljene pogodnosti – Izgradnja društva zajedničke budućnosti u sajber prostoru“.

Matić se na otvaranju ovog skupa sastala sa osnivačem i predsednikom Alibaba grupe Džekom Maom, sa kojim je razgovarala o poseti srpske delegacije sedištu te kompanije u Hangdžou, koja je zakazana za danas, 4. decembra.

Ovom prilikom, Matić se susrela i sa izvršnim direktorom CISKO sistema Čakom Robinsom.

U okviru konferencije u Vuzhenu održana je ceremonija na kojoj je predstavljena Inicijativa za međunarodnu saradnju u oblasti digitalne ekonomije u okviru platforme „Jedan pojas, jedan put“, koju su pokrenuli Administracija za sajber prostor NR Kine i Nacionalna komisija za reforme i razvoj NR Kine.

Državni sekretar je, u ime Republike Srbije, izrazila podršku Inicijativi za digitalnu ekonomiju, ističući da se njeni ciljevi podudaraju sa prioritetima definisanim u srpsko-kineskom Memorandumu o informatičkom putu svile, kao i u strateškim dokumentima za razvoj IKT-a u Republici Srbiji i programima i aktivnostima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Srbija je među sedam zemalja na svetu koje sa Kinom imaju zaključen Memorandum o informatičkom putu svile, u okviru kojeg se razvija međunarodna saradnja u digitalnoj ekonomiji.

Inicijativu su podržali Turska, Laos, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i druge zemlje.

Prvog dana zvanične posete naše delegacije Kini, održan je sastanak sa kineskom Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj, na kojem se razgovaralo o nastavku tehničke primene Memoranduma o informatičkom putu svile, koja je započeta u septembru u Beogradu.

Matić je ovom prilikom konstatovala da su digitalna ekonomija i telekomunikacije veoma važne za Srbiju jer omogućavaju smanjenje jaza između urbanih i ruralnih sredina, povećanje produktivnosti i unapređenje tradicionalne privrede.

Od posebnog je značaja saradnja u oblasti pametnih gradova, koja doprinosi smanjenju troškova, boljim i efikasnijim uslugama za građane, a time i povećanju prihoda države, navela je Matić.

Zamenik predsednika Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine Lin Njensju istakao je da je želja kineske strane da se nastave tradicionalno dobri odnosi između Kine i Srbije i da ta saradnja treba da bude na ravnopravnoj osnovi.

Zaključeno je da su za nastavak saradnje ključni pilot projekat u kojem učestvuju gradovi Niš i Hangdžou, razvoj projekata u oblasti naučno-istraživačkog rada, proizvodnje i novih tehnologija, razmena kadrova i unapređenje njihovog obrazovanja, kao i razvijanje mehanizma komunikacije, koji će olakšati saradnju između dve države, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ako ste propustili