Materinsko udruženje u Beogradu


Materinsko udruženje u Beogradu osnovano je decembra 1904.godine. Predlog za osnovanje udruženja dao je doktor Jova Jovanović,a svoj predlog je saopštio Sari Karamarković u cilju zaštite smrtnosni kod dece i zbrinjavanja siročadi.

Viđenije dame, tadašnjeg Beograda, raspravljale su o tome da bi na meterice 1904.godine održana i prva osnivačka skupština.

Prve članice i osnivači bile su: dr.Draga Ljočić,Jelena Stokić,Mileva Barlovac, Mila Jovanović,Nada Stefanović…. Predsednica je bila Sara Karamarković.

Prvi dom Materinskog udruženja bio je u Studeničkoj ulici broj 34.

Prva deca su primljena pod okrilje Materinskog udruženja, godinu dana kasnije, 1.decembra 1905.godine. Upravnik doma bila je dr.Draga Ljočić, a pregledao ih je doktor Jova Jovanović.

Zbog velikog broja dece dom se seli u veće prostorije u Ulicu Resavska 34 u blizini Opšte državne bolnice.

Nakon smrti Sare Karamarković, dužnost predsednice udruženja preuzima Draga Ljočić.Nakon nje na mesto dolazi Olga Isaković.

Početkom 1913.godine predsednica udruženja Leposova Biba.

Tokom Prvog svetskog rata udruženje nije prestalo sa radom već je bilo pomognuto ženama austrijskih oficira koje su ih ujedno zaštitile i od progona i zatvaranja od strane mučitelja Vitmana.

Nakon rata veliki broj siročadi nije mogao da bude primljen u Materinsko udruženje. Na čelu udruženja bila je Zorka Vlajić koja je na sebe preuzela zbrinjavanje dece.

Do početka Drugog svetskog rata Materinsko udruženje je zbrinulo i pomoglo više hiljada dece, a i majki koje su silom prilika morale da napuste dom sa decom.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili