Marko Đurić: Krivim političare u Prištini zbog kamenovanja autobusa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić ocenio je večeras da je kamenovanje autobusa punog srpskih srednjoškolaca na Kosovu i Metohiji, u kojem samo pukom srećom nije bilo povređenih, još jedno upozorenje šta se može dogoditi kada se neodgovorna politika ukoreni kao vrednosni i vaspitni model.
Đurić je u izjavi za javnost naveo da je ta situacija posledica političke matrice čiji autori u Prištini, praveći od Srba dežurne krivce za sve, pokušavaju da izbegnu odgovornost za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da današnji incident za koji je, prema tvrdnjama očevidaca, odgovorna grupa maloletnika, nažalost svedoči koliko je duboko ukorenjena mržnja prema svemu srpskom na Kosovu i Metohiji i koliko ozbiljne posledice ona može imati ukoliko albanska politička elita nastavi da raspaljuje šovinizam kod svojih birača.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da ne želi da krivi mlade Albance, koji su godinama radikalizovani i hranjeni mržnjom, jer odgovornost za tragediju koju su danas umalo izazvali je pre svega na onima koji su ih učili da je bacanje kamenica na Srbe bogougodan ili društveno koristan čin.

Za današnji napad, dakle, krivim političare u Prištini, budući da su neposredno odgovorni za stvaranje atmosfere nasilja na Kosovu i Metohiji, a predstavnike međunarodne zajednice pozivam da preduzmu korake kako bi se što hitnije pacifikovala politička klima u našoj južnoj pokrajini, poručio je Đurić.

Ako ste propustili