Mančinelsko drvo

Mančinelsko drvo ili ti “hippomane mancinella” izgleda kao jabuka , međutim, samo jedan njegov zalogaj može da bude koban po vaš život.

Latinoamerikanci ga nazivaju još i “arbol de la muerte” odnosno “drvo smrti” jer i od samog dodira nastaju opekotine.

Raste u tropskoj Americi od Floride preko Kariba i Srednje Amerike do Južne Amerike, i to uz morsku obalu.Najotrovniji deo drveta je plod, koji ukoliko se konzumira izaziva ozbiljno povraćanje, dijareju i napade koji mogu rezultirati smrću.

#manchineeltree #mostdangeroustree #aftertheA

A photo posted by Ashwine Francis (@king_ashenstein) on

Drvetu se nesme približavati za vreme dok pada kiša jer stajanje ispod njega može izazvati reakcije na otrov, a sok njegovog ploda izaziva opekotine na koži. Zbog ovog svog svojstva,prema pričama,neka plemena su koristila ovo drvo vezujući protivnička plemena dok je padala kiša izazivajući im opasne opekotine.

Podrazumeva se da ni paljenje drveta nije dobra ideja jer toksini ne nestaju pod uticajem visoke temperature već dolazi do širenja pa može izazvati iritaciju očiju a u nekim slučajevima i privremeno ili trajno slepilo.

 

Bez obzira na svoja svojstva drvo je zaštićeno u većem delu Amerike jer štiti od erozije pa je zabranjeno njeno uništavanje.

Ako ste propustili