Lilya Litvyak – „Bela ruža Staljingrada“

Lilya Litvyak – Lidija Litvjak bila je najuspešniji žena pilot-lovac u Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu tokom Drugog svetskog rata. Sa 12 priznatih samostalnih vazdušnih pobeda. Bila je prva žena pilot-lovac koja je oborila neprijateljski avion, prva žena koja je dobila titulu „lovačkog asa“ i najbolji ženski pilot-lovac u istoriji ratnog vazduhoplovstva.

Naziv „Bela ruža Staljingrada“ dobila je slučajno jer je na nosu svog aviona imala naslikan beli ljiljan , pa su prilikom borbe njeni neprijatelji videli na nosu cvet i zamenili ljiljan sa ružom pa je dobila naziv „Bela ruža Staljingrada“.

Prilikom jedne od vazdušnik borbi Litvjak je oborila nemačkog lovca u kojem je bio nemački narednik Ervin Miler. Miler je uspeo da iskoči iz aviona ali ga je zarobila sovjetska vojska. Nemački pilot tražio je da upozna pilota koji ga je oborio. Kada su ga odveli pred Litvakovu, pomislio je da je u pitanju šala. Međutim, kada mu je Litvakova opisala svaki manevar koji je izvela tokom vazdušne borbe sa njim, shvatio je da ga je oborila žena pilot. Šokiran ali sa puno uvažavanja ponudio joj je zlatni sat kao deo trofeja i njegovog uvažavanja za boljeg pilota. Ona nije tela da uzme sat i rekla mu: „Ja ne prihvatam poklone od svojih neprijatelja.“

Litvakova je nestala avgusta 1943,godine tokom vazdušnih borbi. Do dana današnjeg vode se debate oko njenog nestanka i raznih kontraverzi da li jeste ili nije nadjeno njeno telo. Tek u maju 1990.godine Mihael Gorbačov posthumano joj je dodelio medalju Heroja Sovjetskog saveza.

Ako ste propustili