Lepotica i Zver istinita priča

Film,crtani i priča o „Lepotici i zveri“ jedan je od najpopularnijih priča ali iza svake bajke stoji i prava priča koja je podstakla neku bajku pa tako i ovu.

Prava „zver“ je bio Petrus Gonsalvus i rođen je u Španiji 1537.godine i patio je od retke bolesti sindroma Ambras koji prati rast dlaka preko celog tela. U mladosti je tretiran kao posebna vrsta koja je budila radoznalost kod svih zbog svoje bolesti koja je uzrokovala da izgleda kao vukodlak. Zatvoren u kavezu i prikazivan na vašarima hranili su ga sa mesom da bi 1947.godine bio isporučen u kavezu kralju Henriju II u Francusku.

Kralj Henri II nije video Petrusa kao zver pa ga je oslobobodio iz kaveza i naredio da ga obuku i nauče da bude džentlmen. Naučili su ga da čita ,piše davali mu normalnu hranu i naučio je čak tri jezika. U martu 1559.godine kralj Henri II je ubijen pa je kao vlasništvo ostao kraljici Katarini de Medici. On aje odlučila da sprovede eksperiment i da vidi šta bi se desilo kada bi se „zver“ oženila. Ona je našla mladu služavku pod imenom Katarina.

Petrus Gonsalvus je oženjen sa Katarinom i prvi put ju je video na venčanju. Par je imao kasnije sedmoro dece od kojih je četvoro patilo od iste blesti.

Bračni par „Lepotica i zver“ naselili su se u Parmi gde su bili zaposleni kod Grofa Ranuccio Farnese. Grof je uradio nekoliko njihovih slika i eksplatisao ih zbog njihovog poremećaja.

Petrus i Katarina bili su u braku preko 40.godina kada je 1623.Katarina preminula a nekoliko godina kasnije i Petrus. Međutim,neki drugi podaci govore da je Petrus preminuo 1618.godine.

Priča o ovom paru proširila se celim svetom da bi kasnije postali inspiracija za priču o „Lepotici i zveri“ koja se u pravoj verziji nije završila „i živeli su srećno do kraja života.“

Foto:twitter

Ako ste propustili