Leposava K.Hristić

Leposava K.Hristić bila je humanitarna radnica,predsednica Srednje školske Matice ratničke siročadi u Beogradu,član Kola srpskih sestara.

Rođena je u Loznici 1864.godine u porodici Živadinović

Gosođa Hristić bila je žena Koste Hristića srpskog ministra pravde i majka kompozitora Stevana Hristića,diplomatu Boška Hristića i Jelice Hristić,koja se udala za Milutina Nedića.

Radila je na zbrinjavanju siročadi poginulih srpskih vojnika tokom ratova. Na početku Prvog svetskog rata brinula je o ranjenicima,a kada je austrougarska vojska ušla u Beograd,izbegla je sa ostalim beogradskim damama u Pariz. U Parizu je radila na sakupljaju pomoći i slanje paketa Srbima koji su bili u logorima u Nemačkoj,Austriji i Mađarskoj.

Nakon završetka rata vraća se u Beograd gde nastavlja sa svojim radom na zbrinjavanju siročadi,a posebno na pomaganju vojnim invalidima koje je slala u Čehoslovačku na učenju zanata.

Zbog dobrih kontakata u Francuskoj osniva Društvo prijatelja Francuske u Beogradu,kako bi približila francusku kulturu u celoj Srbiji.

Veliki humanitarni rad gospođe Hristić nije imao granica,pa je pomagala i ruskim izbeglicama koje su dolazile u Beograd i bila je deo Ruskog Crvenog krsta.

Preminula je u Beogradu 24.decembra 1929.godine. Francuska štampa objavila vest o njenoj smrti i njenom velikom doprinosu približavanje francuske kulture u Srbiji.

ODLIKOVANJA:

Orden Svetog Save V stepena

Poljski zlatni krst za zasluge

Čehoslovačkom zlatnom medaljom Belog lava

medaljom Ruskog Crvenog krsta za zasluge

Francuska ju je odlikovala Legijom časti zbog doprinosa rada u Ruskom Crvenom krstu

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili