Ledolomac „Greben“ danas isplovio iz Beograda

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević izjavio je da je domaći ledolomac „Greben“ danas isplovio iz Beograda nizvodno ka Smederevu, kako bi se sa brodom potiskivačem “Borom” u naredna tri dana probio do Tekije.

Pomoćnik ministra je istakao da HE Đerdap nije ugrožena, ali da bi tako i ostalo i da ne bi došlo do vanrednih situacija, doneta je odluka da je „Greben“ i „Bor“ za svaki slučaj brane.

On je naveo da se dva ledolomca, koja su juče stigla iz Mađarske u Srbiju, nalaze 13 kilometara uzvodno od Bogojeva i danas će početi da lome led.

Od sinoć je situacija manje-više nepromenjena, i dalje imamo čepove kod Borovog sela i Dalja, objasnio je Kovačević i dodao da je kritičan sektor od Beograda do Kladova, odnosno Kazana, gde postoji formiranje ledostaja.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u stalnom zasedanju u poslednje dve nedelje, a rizici se procenjuju na dnevnom nivou.

On je napomenuo da situacija nije dramatična i da je sve pod kontrolom, dodavši da su državni organi juče brzo reagovali i nabavili dva dodatna ledolomca iz Mađarske.

Juče smo imali povećan nivo rizika zbog formiranja leda uzvodno od Pupinovog mosta, a naša procena je bila da moramo dalje da reagujemo i o tome smo obavestili potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović, koja je koordinirala sva druga ministarstva, rekao je Kovačević.

On je preneo da je juče doneta odluka o aktiviranju dva dodatna ledolomca iz Mađarske, dodavši da nije bilo lako doneti tu odluku, jer postoji zajednički sporazum sa Mađarskom koji definiše zajedničku zonu interesa zaštite od leda od Bezdana do Vukovara, odnosno Bačke Palanke sa srpske strane.

Ovo što smo juče uspeli da uradimo na nivou dve vlade je dodatno, nadilazi obaveze iz sporazuma. Bilo je napeto postići to da dobijemo dodatno angažovanje dva mađarska ledolomca, rekao je pomoćnik ministra.

Srbija, kako je podsetio, ima jedan klasičan ledolomac „Greben“, a „Bor“ je potiskivač, koji ima izuzetno jaku mašinu, i zato ima i ulogu ledolomca.

Već smo doneli odluku da se nabavi još najmanje jedan ledolomac, a verovatno dva za sektor od Beograda do Novog Sada, kako više nikada ne bismo imali problem ovakve vrste, naglasio je Kovačević.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili