Kula Nebojša na Beogradskoj tvrđavi

Kula Nebojša nalazi se u Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Nastala je oko 1460. godine i izgradili su je Ugari da bi zaštitili prilaz Dunavskom pristaništu. Turci su prilikom osvajanja Beograda 29.avgusta 1521. godine uspeli da prodru u Donji grad tek kada su artiljerijom srušili Kulu Nebojšu. Turci su je ponovo izgradili ali je nosila naziv Bela Kula ili Temišvarska kula koja je imala i zvono. Kula Nebojša je tokom vekova više puta bila rušena i građena tokom osvajanja Beograda. Ime Nebojša počinje da se pojavljuje tokom 18.veka na osnovu imena glavne kule zamka despota Stefana Lazarevića.

Tokom Turske vladavine pretvorena je u tamnicu Beogradske tvrđave, pa je postala jedan od mračnih simbola Beograda. U njoj su pogubljeni Riga od Fere i mitropolit Metodije.

Jedina osoba koja je živa izašla iz kule bio je Jevrem Obrenović, brat knjaza Miloša Obrenovića, koji je 1831.godine bio i gubernator varoši i Nahije beogradske.

Kula je rekonstruisana od 2009. do 2010.godine i danas se u njoj nalazi muzej.

ZABORAVLJENO

Na prostoru oko kule sahranjivane su žrtve Jasenovca čije je leševe, tokom Drugog svetskog rata, na obalu izbacivala Sava. Žrtve su sahranjivali sugrađani.

Danas na tom mestu ne postoji spomen ploča.

Ako ste propustili