Kuda plovi Panamski brod od papira?

Afera „Panamski papiri“ koja potresa ceo svet i gde su neki u iščekivanju da li će se otkriti i njihovo ime, ne postavljaju se prava pitanja – Kada se taj brod od papira počeo da se gradi? Ko je sakupljao i imao strpljenja da godinama sakupi 11.000.000 dokumenata? Ko je „prao pare“ ,i da li je, u ime firmi,pojedinaca, i na koji način?

Vlasnici “Mosak Fonseka” su pravnici Jürgen Mossack i Ramon Fonseco Mora. Jürgen Mossack je sin nemačkog naciste Erharda Mossacka pripadnika SS jedinice. Mossackov otac tokom 70-tih godina postaje špijun CIA-e, ali moguće je da je to bilo i za deceniju ranije,a zadatak bio mu je praćenje komunističkih aktivnosti na Kubi iz obližnje Paname. Ako se prisetimo 2014.godine kada su svi mediji obaveštavali da su CIA i FBI stvarali mrežu od bivših nacista kako bi špijunirali Ruse. Ono što se dešavalo ’70, veruje se ali bez dokaza, a to je da su obaveštajne službe polako prekidale saradnju sa nacistima koji im nisu dostavljali prave podatke pa su oni „bolji“ dobijali smeštaj u Americi kao na primer Aleksandras Lileikis poznati nacista optužen za ubistvo 60.000 ljudi u Litvaniji.

Jürgen je 1975. našao posao u Londonu kao advokat, ali se 1986. vraća u Panamu gdje s Ramonom Fonsecom osniva „Mossack Fonseca & Co“. Ono što do sada nije poznato a to je da li je radio u nekoj firmi ili samostalno kao advokat u Londonu.

Na zvaničnom sajtu „Mossack Fonseca & Co“ stoji da su ponosni članovi prestižnih organizacija:

  • Society of Trust and Estate Practitioners (STEP)
  • International Tax Planning Association (ITPA)
  • International Bar Association (IBA)
  • International Fiscal Association (IFA)
  • International Trademark Association (INTA)
  • Florida International Bankers Association (FIBA)
  • American Chamber of Commerce (AMCHAM)
  • Maritime Law Association of Panama (APADEMAR)
  • Cámara de Comercio e Industria Colombo-Panameña (CICOLPA)
  • International Attorneys Association (AAI)
  • National Bar Association
  • Cámara de Comercio e Industria Panameña Alemana
  • Cámara de Comercio, Industrias y Agricultura de Panamá
  • Asociación de Ejecutivos de Empresas (APEDE)
  • Panama Compliance Officers Association
  • Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists

Organizacije su iz Paname,Amerike, Londona… Sve te organizacije okupljaju oko sebe najveće finansiske institucije, advokate, računovođe ili kako kažu na zvaničnom sajtu „International Tax Planning Association (ITPA)“ –

„ITPA je multi – disciplinovana udruženje preko 1000 bankara, finansiskih direktora , računovođa , advokata i drugih sa praktičnog interesa u poreskim aspektima kros – graničnim transakcijama“ .

Prestižna organizacija „Florida International Bankers Association (FIBA)“ čije je sedište na Floridi je ne profitni  centar za finansije. FIBA je bazirana na globalnoj konekciji najvećih finansiskih institucija u Evropi, Americi, Latinskoj Americi i Karibima ( prema zvaničnom sajtu FIBA).

Neki od članova FIBA ,finansijske institucije,prema njihovom sajtu su: HSBC private bank international, JP Morgan Chase,US Century bank,EFG Capital International…Neki od članovi koji nisu finansiske institucije : Deloitte Financial Advisory Services LLP,Ernst & Young .. Sve članove možete pogledati na zvaničnom sajtu FIBA.

FIBA ima sporazumni protokol sa:

Association of International Banks & Trust (AIBT Bahamas)
Associação Brasileira dos Bancos Comerciais (ABBC)
Asociación Bancaria de Panamá (ABP)
Association of Trade and Forfaiting in the Americas Trust (ATFA)
The Latin Chamber of Commerce of the United States (CAMACOL)
Cayman Island Bankers Association (CIBA)
Caribbean Association of Banks (CAB)
The Coral Gables Chamber of Commerce
The Latin America Bankers Federation (FELABAN)
Florida Bankers Association (FBA)
International Bankers Association of California (IBAC)
The Beacon Council
The Greater Miami Chamber of Commerce (GMCC)

Svi koji su i malo upućeni prepoznaće mnoge banke i firme a kuda plovi ovaj Panamski brod od papira koji za sada pušta samo putnike poput Maurisio Makria(predsednik Argentine), Sigmundur David Gunlaugson (premijer Islanda),Lionel Mesi ( fudbaler)… Da li će kada se bude usidrio objaviti i imena svojih konstruktora? Ili je već obezbedio ono što je trebalo da obezbedi?

Foto: ilustracija/ Pixabay

Ako ste propustili