Kuća Nikole Pašića trebala da bude mesara

Kuća Nikole Pašića se nalazi u Beogradu, u Francuskoj ulici 21. Sagrađena je oko 1872. godine na imanju trgovaca braće Nikole i Koste Džanga. Nikola Pašić je kuću braće Džanga kupio posle njihove smrti na javnoj licitaciji 1893. godine.

Početkom Prvog svetskog rata, kao što je poznato, 02.decembra 1914.godine Austro-ugari su ušli u Beograd i u ovom prvom naletu zadržali su se u Beogradu 13 dana. U 13 dana okupatori su uspeli da opljačkaju sve što se opljačkatii moglo i ubijali su u svom pohodu ne štedeći ni decu. Vojničke kasarne bile su hoteli u Beogradu poput hotela “Moskva” i hotela “Pariz” ( nalazio se na Terazijama), a oficiri su uglavnom se useljavali u kuće koje su već bile prazne, a raspored je pravio neki opštinski odbornik, jer je većina beograđana napustila prestonicu.

Beogradskom opštinskom odborniku jedan oficir tražio je kuću Nikole Pašića. Odbornik se začudio kako jedan austrijski oficir zna za Nikolu Pašića i nakon pitanja saznao je da je poreklom Čeh i da je učestvovao u gradnji Praške banke u Beogradu ( Terazije 2). Poznato je da je pokušao odbornik da sačuva kuću Nikole Pašića od naseljavanja ali na kraju mu je oficir zapretio , pa je morao odbornik da popusti.

Oficir se smestio u kući Nikole Pašića i verovatno je mislio da će tu i starost dočekati, pa je već gledao da iskoristi prostranost kuće i da pored stanovanja otvori i radnju. Plan mu je bio da otvori mesaru i nije čekao. Već je našao mesare i uradio pripreme za otvaranje mesare. Uredio je kancelariju, uredio prostoriju za prijem mesa i postavio kuke.

Nije stigao da završi plan do kraja jer je 15.decembra 1914.godine oslobođen Beograd.

Ako ste propustili