Kuća na Slaviji – Puljina kuća

Kuća na Slaviji – Puljina kuća

Država: Srbija

Grad: Beograd

Adresa: Deligradska 2

Izgrađena: 1893.

Arhitekta: Dimitrije T. Leko

dr Atanasije Puljo

Kuća na Slaviji izgrađena je 1893. godine po projektu arhitekte Dimitrija T. Leka kao stambena kuća za trgovca Đorđa Vuča. Trgovac Đorđe Vučo je kasnije angažovao Dimitrija T. Leka za izgradnju Palate Atina na Terazijama i Vučine kuće u Savamali.

U kući je odrastao pisac Aleksandar Vučo, sin Đorđa Vuča. Takođe, u kući je osnovan i FK „Slavija“ 1912. godine, jedan od nastarijih fudbalskih klubova u Srbiji.

Godine 1932. u kuću se useljava dr Atanasije Puljo koji u njoj otvara privatnu stomatološku ordinaciju. Na kući je postavljen i spomen obeležje doktoru Atanasiju Pulji koji je poginu 1. novembra 1944. na Slaviji kada je na njega iznenada naleteo sovjetski vojni kamion.

„Ovde je živeo rodoljub profesor dr Atanasije Puljo, specijalista zubnog lekarstva, osnivač hirurgije lica i vilica, preteča Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.“

U ovoj kući 24. marta 1988. godine u Puljinoj kući otvara se prvi McDonalds u Beogradu gde su se redovi protezali duž Nemnjine ulice, pa je i policija obezbeđivala zbog čestih svađa.

Ako ste propustili