Kuborović : Nema pravde za srpske žrtve

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović osudila je danas odluku suda u Bosni i Hercegovini (BiH) da oslobodi optužbi nekadašnjeg komandanta Armije BiH Nasera Orića za zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini izjavu Kuburović tim povodom:

„Sramna odluka Sudskog veća Suda BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Nasera Orića nema kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde.

Da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio?

Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna?

Mrtve oči Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića i mnogih drugih ovakvom odlukom zauvek ostaju duboko zakopane u crnim sećanjima njihovih porodica, prijatelja i svih nas.

Mračna istina je danas progledala – da se samo za srpske žrtve ne zna ime i prezime njihovih dželata, imena onih koji su im na najbrutalniji način oduzeli živote.

Da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi? Da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?

Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin… a, ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Svako mora da odgovara za ono što je počinio, i mi od toga nećemo odustati.

Verujem da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Nasera Orića za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj, jer najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama jeste istina od čije su ruke izgubili svoj život.

Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu, ali to moraju sve države jednako da žele i budu posvećene tome“, navodi se u izjavi.

Next Post

Hapšenja funkcionera grada Zaječar

Пон окт 9 , 2017
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Policijske uprave Zaječar, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u ovom gradu, uhapsili četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba u postupcima javnih nabavki. U […]