Krivične prijave protiv odgovornih na gradilištu u Beogradu

Inspеkcija rada Ministarstva za rad, zapоšljavanjе, bоračka i sоcijalna pitanja Vladе Rеpublikе Srbijе napisala jе pеt krivičnih prijava sa kоmplеtnоm dоkumеntacijоm, jеdnu prеkršajnu prijavu i usmеnu zabranu, nakоn sprоvеdеnоg nadzоra pоvоdоm smrtnе pоvrеdе na radu lica N. T. na gradilištu u Bеоgradu.

U saopštenju Ministarstva podseća se na to da se nesreća dogodila 29. avgusta, na gradilištu u Ulici kneza Miloša.

Krivična prijava biće predata nadležnim organima protiv Srbe Dragišića, preduzetnika i osnivača preduzetničke radnje „Anker bau“ zbog nepreduzimanja mera zaštite na radu shodno članu 169 Zakonika o krivičnom postupku.

Prijava će biti podneta i protiv Željka Petrovića, odgovornog izvođača radova na predmetnom gradilištu zbog izostanka primene mera zaštite na radu shodno članu 280 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku.

Nadležnim organima će biti dostavljena i krivična prijava protiv Nedžada Spahića, kao neposrednog rukovodioca preduzetničke radnje „Anker bau“ zbog nepreduzimanja mera zaštite na radu shodno članu 169 Zakonika o krivičnom postupku.

Jedna od prijava biće podneta protiv Dejana Brankovića, direktora „Energogroup“ DOO, zbog nepreduzimanja mera zaštite na radu shodno članu 169 Zakonika o krivičnom postupku.

Krivična prijava biće predata i protiv Mirjane Pejčić, imenovanog lica za bezbednost i zdravlje na radu kod poslodavca „Energogroup“ DOO, koordinatora za izradu projekta i koordinatora za izvođenje radova ispred investitora na predmetnom gradilištu „KMR development“ DOO zbog nepreduzimanja mera zaštite na radu shodno članu 169 Zakonika o krivičnom postupku.

Pored krivične prijave, Inspekcija rada pripremila je i prekršajnu prijavu protiv Srbe Dragišića zbog nepostupanja po članu 18 stav 1 Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, član 50 stav 1 Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i član 30 Zakona o radu.

Tokom vršenja inspekcijskog nadzora neposredno po dešavanju smrtne povrede na radu lica N. T., postupajući inspektori rada izrekli su izvođaču radova „Energogroup“ DOO usmenu zabranu rada u širokom mašinskom iskopu i to uz ivice iskopa ka ulicama Kneza Miloša i Vojvode Milenka do primene mera za obezbeđenjem stranica iskopa.

Usmena zabrana rada traje i dalje zato što je izvođač radova „Energogroup“ DOO obavestio inspekciju da je primenio mere na strani ka Ulici kneza Miloša, ali je izostala primena mera za bezbedan i zdrav rad ka Ulici vojvode Milenka.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili