Beovizija 2019: Kritički osvrt

Beovizija je ponovo uspostavljena prošle godine što nam je donelo veliki muzički spektakl koji je sigurno još uvek u razvijanju i koji će,verujem, još imati mnogo toga da pruži, kako bi postao ne samo odabir za pesmu Evrovizije nego i mnogo više.

Kada se neki prijavljuju za pesmu Evrovizije treba da imaju na umu da neke naše reči veoma „oštro“ zvuče stranim državljanima,a pogotovo ako u tim rečima ili rečenicama je č,ć,đ,dž… O čemu sam pisao prošle godine. Tako da,prilikom smišljanja teksta treba što više izbegavati takve reči,znam da zvuči ne moguće,ali i nije. Najbolji primer za to je i pesma koja je proglašena za jednu od najboljih pesama za Evroviziju je „Lane moje“ od Željka Joksimovića.

Ove godine, kao i predhodnih, ima dosta pesma koji kao da su se trudili da što više ubace data slova ili rečenice jer možda nisu znali. Svakako to nikako ne umanjuje kvalitet pesmi ali se mora voditi računa kako stranim državljanima pesma, zbog određenih reči, ne bi zvučala „oštro“.

Ono što je teško, a to je da na prvo slušanje pesma mora da zadrži slušaoca i da poželi da je čuje još jednom. Znači muzika i sam refren moraju da budu upečatljivi.

Pesme i izvođači koji se izdvajaju ove godine,po ličnom mišljenju, su „Wonder strings“ i Ivana Vladović,Nevena Božović,Jana i Saška Jank. Mislim da će se velika borba voditi između tri izvođača
Wonder strings i Ivana Vladović, Nevena Božović i Saška Janks.

„Wonder strings“ i Ivana Vladović dali su izuzetan pokazatelj kako treba da izgleda pesma za Evroviziju. Muzika i tekst su izuzetni, ali se nadam da će poraditi na nastupu koji ima prostora da bude spektakularan.

Nevena Božović, koja je i kantautor pesme „Kruna“, stekla je do sada već iskustvo za ovo takmičenje,a i više od toga jer se po tekstu i muzici vidi sazrevanje koje će je u budućem periodu,ako nastavi ovako,dovesti do pop zvezde čije ćemo pesme sa nestrpljenjem čekati. Ono što ovoj izuzetnoj umetnici treba je scenski nastup ,a to se moglo videti u polufinalu. U nekim trenucma se činilo kao da ne zna gde će sa levom rukom. Muzika i tekst su savršeno upakovani za Evrovizijsku pesmu,po ličnom mišljenju.

Saška Jank ili ti Saška Janković čije ime kada se pomene postaje sinonim za izvođenje pesme „Đelem,đelem“. Simpatična i izuzetna umetnica ali i dalje,po ličnom mišljenju, nikako da pronađe pravi „takt“ koji bi doveo do izražaja njene vokalne sposobnosti. Lično voleo bih da je vidim kao predstavnika na Evroviziji ali u sasvim drugačijem konceptu muzike,teksta i aranžmana.

Sve u svemu, lako je kritikovati ali sav teret je na izvođačima koji imaju veoma težak zadatak,a to je da na najbolji način u tri minuta predstave pesmu,da na prvo slušanje osvoje publiku,da ne naprave grešku prilikom izvođenja pesme… što nije lako.

U svakom slučaju imamo dobre pesme u finalu, i ako su neki pokušali na „mišiće“ da dođu do finale, pomoću poznatih tekstopisaca i raznih vrsta podrške,pa i od poznatih ličnosti.

Neki gledaju preglede na youtubu koji, kako se do sada pokazalo,nisu ni malo merodavni iz mnogo razloga.

Ostaje nam da sačekamo nedelju gde se sve može promeniti i da dočekamo neko iznenađenje.

Foto:ilustracija

Ako ste propustili