Kristalna noć

„Kristalna noć“  je bio veliki pogrom koji se desio širom Nemačke tokom 9. i 10.novembra 1938. godine protiv jevrejskog naroda.

„Kristalna noć “ ili „Noć pogroma“ je nazvana zbog polomljenih izloga prodavnica čiji su vlasnici bili Jevreji.

Navodni povod za pogrom nad Jevrejima u Nemačkoj je ubistvo nemačkog sekretara u Parizu Ernsta fon Rata koje se dogodilo 7.novembra a ubistvo je izvršio nemački jevrejin Heršel Grinspan.

herschel-grynszpan

Ubistvo je poslužilo kao navodni povod da se širom Nemačke vrši maltretiranje ,ubijanje Jevreja i uništavanje sve što ima veze sa jevrejskom zajednicom a sve je organizovano da izgleda kao spontani bes naroda ali sve je organizovano od strane Vlade Nemačke ili ti od Nacističke partije.

Pogrom koji je trajao skoro dva dana nad jevrejima preko 30.000 Jevreja je odvedeno prvo u zatvore a zatim u koncentracione logore, 1574 sinagoga je oštećeno a neke su i uništene,više od 7.000 jevrejskih radnji je uništeno,oskrnavljena i uništena jevrejska groblja. O broju ubijenih tokom pogroma nad Jevrejima se nezna tačan broj ali se procenjuje da je oko 200 ljudi ubijeno tj. isprebijano do smrti.

Herman Gering je rekao:

„Nemačko jevrejstvo će kao kaznu za njihove gnusne zločine, itd. moraju da daju doprinos od jedne milijarde maraka. Svinja neće počiniti novo ubistvo. Uzgred, moram primetiti da ja ne bih voleo da budem Jevrejin u Nemačkoj. “

„Kristalna noć“ ili „Noć pogroma“ bio je pokretač i prvi korak onoga što je kasnije usledilo tokom drugog svetskog rata kada su masovno ubijani Jevreji širom sveta od strane Nacista a što će kasnije biti poznato pod nazivom HOLOKAUST.

Foto:pixabay

 

Ako ste propustili