Kralj Milan i njegov prkos Beograđanima

Kralj Milan Obrenović nije imao ni malo popularnosti u narodu, a ni među tadašnjim političarima. U svakom momentu je gledao kako će svima prkositi, a pogotovo njegovoj ženi Nataliji Obrenović koja je bila omiljena kod Beograđana i u celoj Srbiji.

U očima kralja Milana kraljica Natalija je bila simbol koji treba uništiti pa je na sve moguće načine gledao kako da umanji ljubav Beograđana prema kraljici. U tom svom „ludilu“ pronalazio je načine koji su samo potvrđavali mišljenje tadašnjih sugrađana.

Koliko je njegov prkos išao daleko prema Beograđanima koji su ,malo je reći, voleli kraljicu Nataliju, govori i podatak da je tokom svakog odsustva kraljice Natalije pravio balove koji su se održavali do jutarnjih sati. Fijakeri su sa gospodom išli jutarnjim satima koji su budili svoje sugrađane raznom vikom i drekom i hvalisanjem kralja Milana. Svojim balovima hteo je pokazati koliko je popularan ali to mu nikako nije išlo u prilog.

Videvši da ga građani prestonice ne menjaju mišljenje odlučio se da svoj prkos usmeri ka samoj kraljici Nataliji. Na jednoj od njegovih balova, 1887.godine, upustio se navodno u aferu sa gospođom Artemizom, ženom Milana Hristića Kraljevskog sekretara. Inače ,kralj Milan je pre gospođe Artemize imao još nekoliko afera koji su bili glavna tema „žute štampe“ i beogradskog abrovanja.

Svoju aferu sa gospođom Artemizom nije krio ,pa su se svaki dan u Knez Mihailovoj ulici mogle videti kraljevske kočije jer je kralj Milan odlazi kod gospođe koja je tu živela. Nije ni na koji način pokušavao da prikrije svoju vezu.

Otvoreno je kralj Milan prkosio svim Beograđanima i kraljici Nataliji. Njegovo ponašanje je svima govorilo: „Ja sam kralj i mogu da radim šta hoću.“

Foto:Ilustracija/A.M

Ako ste propustili