Kovid propusnice od 23. oktobra u zatvorenim objektima

Nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić , da se od subote, 23. oktobra, od 22 časa, uvode obavezne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Odluka se odnosi na sve ugostiteljske objekte (restorane, kafiće, barove…) nakon 22 časa, tako da neće moći da se boravi u zatvorenom bez važeće kovid propusnice. Takođe, kovid propusnice odnosiće se i na sve proslave koje se održavaju nakon 22 časa.

Propusnice koje se uvode ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test, ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu, ne stariju od sedam meseci, saopštila je Ana Brnabić.

Kovid redar će skenirati QR kod, koji pokazuje da li je sertifikat validan, navela je premijerka i dodala da će sertifikat moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu, preko mobilnog telefona.

Kovid propusnice neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Za strane državljane je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

Vlada će odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti na sutrašnjoj redovnoj sednici, saopštila je predsednica Vlade Srbije.

Foto:Ilustracija/A.M

Ako ste propustili