KONTROLORI U GRADSKOM PREVOZU NE MOGU PODZAKONSKIM AKTOM DOBITI OVLAŠĆENJA DA LEGITIMIŠU GRAĐANE

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je povodom izmene Odluke o javnom linijskom prevozu putnika koje je juče usvojila Skupština Grada uputio pisma (istovetne sadržine) gradonačelniku Grada Beograda i predsedniku Skupština Grada Beograda.

Poverenik se, pre svega, osvrnuo na delove odluke koji predviđaju da konrolori u gradskom prevozu i bez prisustva policije, odnosno komunalne policije mogu vršiti obradu podataka o ličnosti, odnosno utvrđivati identitet građana, te da su građani dužni da im te podatke daju.

S tim u vezi, poverenik je podsetio da Ustav Republike Srbije u članu 42. jemči zaštitu podataka o ličnosti. Stavom 2. istog člana, određeno je da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom. I odlukom Ustavnog suda Srbije sa sednice od 30. maja 2012. godine potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti. Shodno navedenom i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa da je obrada podataka o ličnosti dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku lica o čijim se podacima radi.

Odluka Skupštine grada je, razume se, akt podzakonske snage, pa ne može predstavljati osnov ni za „pravo“ kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju.

Poverenik je, ne dovodeći u pitanje značaj uređenja naplate javnog prevoza, skrenuo pažnju da se to može i mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a da navedena odluka, u delu u kome se odnosi na obradu podataka o ličnosti, očito izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita. Stoga Poverenik očekuje da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke, kako bi se izbegle moguće a neželjene reakcije građana, i kako ne bi bilo potrebe da preduzima druge korake u skladu sa ovlašćenjima poverenik, kao i da ga obaveste o tome,saopštavaju iz kancelarije Poverenika.

Ako ste propustili