Kontrole poslodavaca zbog isplata rada za praznik?

U nedelju se praznuje Dan primirja u Prvom svetskom ratu što je Državni praznik,pa bi zaposleni koji rade na taj dan trebali da dobiju uvećanje plate za rad na praznik.

Tokom prošle godine, inspektorat za rad je posle praznika pojačao kontrolu poslodavaca što je dovelo do otkrivanja i nesavesnih poslodavaca koji nisu isplatili zaposlene u skladu sa zakonom,a i do otkrivanja drugih nepravilnosti.  Najveću javnu „buru“ je digla informacija,koju su prenele „Novosti“, da jedan poslodavac nije isplatio dnevnice za 360 radnika u Zrenjaninu.

Poslodavci verovatno mogu očekivati i ove godine inspektorat za rad koji će kontrolisati isplate za zaposlene koji su radili za praznik.

Svi koj rade za praznike, poslodavac je dužan da im isplati uvećanu zaradu najmanje 110 odsto od osnovice, a kazna za poslodavca u svojstvu pravnog lica koji to ne poštuje je od 600.000 do 1.500.000 dinara; za odgovorno lice u pravnom licu od 30.000 do 150.000 dinara, dok je za preduzetnika propisana novčana kazna od 200.000 do 400.000 dinara.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili