Kontrola mesa na pijacama u Beogradu

Na inicijativu Gradskih pijaca, Naučni institut za veterinarstvo Srbije obavio je  kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica na najvećim beogradskim pijacama.

Metodom slučajnog uzorka prikupljeno je sveže svinjsko i jagnjeće meso, kao i mesne prerađevine, odnosno zimska salama, užička kobasica, kravlji beli sir i kokošija jaja, koji se prodaju na najvećim beogradskim pijacama. Uzorkovanje i analizu obavlja renomirana institucija iz oblasti veterine, Naučni institut za veterinarstvo Srbije. Pored ispitivanja organoleptičkih svojstava mesa, obaviće se parazitološki pregled, kao i mikrobiološka analiza namirnica, koja obuhvata određivanje ukupnog broja mikroorganizama, odnosno izolovanje i identifikaciju Listeria monocytogenes, koaguloza pozitivnih stagilokoka, E. Coli, kao i izolovanje i identifikaciju bakterije Salmonella. Rezultate kontole sa aspekta zdravstvene ispravnosti i kvaliteta, Gradske pijace objaviće početkom sledeće nedelje.

JKP „Gradske pijace“, kao društveno odgovorno preduzeće, sprovele su komercijalnu analizu namirnica, kako bi naši sugrađani bili u potpunosti sigurni u zdravstvenu ispravnost namirnica, koje su tradicionalno sastavni deo prazničnih trpeza.

Foto/izvor: Gradske pijace

Ako ste propustili