Kompanija „Alibaba“ dolazi u Srbiju

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je poznata kineska kompanija „Alibaba“ zainteresovana da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centra.

Matić je, pred početak skupa „Informatički put svile za informacionu povezanost“, istakla da ta kompanija ima svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU, ali da su oni zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav centar.

Ona je naglasila da bi otvaranje logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju robe koja se proizvodi u Kini, nego i srpskih proizvoda koji bi mogli da se plasiraju na druga tržišta.

Matić je istakla da je kompanija „Alibaba“ inače najveća kineska internet prodavnica, i ocenila da postoji puno prostora za saradnju srpskih i kineskih kompanija.

Prema njenim rečima, fokus današnjeg skupa biće na četiri oblasti, a to su: ubrzan razvoj elektronske trgovine, razvoj logistike i razmena tržišnih informacija, onlajn turizam i razvoj pametnih gradova, gde je Kina veoma uspešna.

Predstavnik Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović istakla je da će domaće firme iz oblasti IT imati danas priliku da sa kolegama iz 12 kineskih kompanija razgovaraju o tome na koji način da se uspostavi saradnja.

Interesovanje srpskih firmi je veliko i mislim da ćemo moći da pronađemo zajednička polja za rad i nastupanje u svetu, rekla je Jovanović.

Zamenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine Vu Hao istakao je da će se saradnja dveju zemalja najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka.

Kina pridaje veliki značaj digitalnoj ekonomiji u razvoju ukupne ekonomije. Mere koje su preduzete dale su rezultate, te je 2016. godine prihod bio dve milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 odsto, rekao je Vu.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili