Komisija pokrenula postupak protiv

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je 29. maja 2017. godine postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv Industrije smrznute hrane „Frikom” d.o.o. Beograd radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu distribucije, odnosno prodaje sladoleda. Sledećeg dana, 30. maja 2017. godine, službena lica Komisije izvršila su nenajavljeni uviđaj u prostorijama društva “Frikom”.

Naime, sprovođenjem zakonskih ovlašćenja za korišćenje instrumenta koji je veoma efikasan za otkrivanje različitih oblika povrede konkurencije, službena lica Komisije izvršila su nenajavljeni uviđaj u društvu “Frikom” d.o.o. i tom prilikom izvršila kontrolu prostorija, odnosno podataka, isprava i stvari na dve lokacije u Beogradu, o čemu je obaveštena stranka, odnosno držalac prostora i stvari tek u trenutku izvođenja uviđaja na licu mesta.

Nenajavljeni uviđaj je instrument koji je na raspolaganju Komisiji za zaštitu konkurencije, na osnovu članova 52. do 55. Zakona o zaštiti konkurencije radi otkrivanja  i  sprečavanja akata ili radnji učesnika na tržištu, a koje za cilj ili posledicu imaju ili mogu da imaju značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.

S obzirom na to da je postupak tek pokrenut, kao i da je nenajavljeni uviđaj samo jedan od načina na koji Komisija može pribaviti neophodne dokaze, pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u ovom postupku da iste dostave Komisiji za zaštitu konkurencije na adresu ul. Savska br. 25, Beograd,piše u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili