Knjižara za svako veće naseljeno mesto u Srbiji

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u okviru inicijative „Knjižara za svaki grad” koju je pokrenulo Ministarstvo, potpisan ugovor o otvaranju prve knjižare u opštini Lebane.

Ugovor o tome su u prisustvu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, potpisali predsednik opštine Lebane Zoran Ilić i direktor Delfi knjižara Dejan Papić.

Cilj inicijative „Knjižara za svaki grad“ je da svako veće naseljeno mesto dobije knjižaru, što će doprineti decentralizaciji kulturne scene, popularizaciji književnosti i širenju kulture čitanja.

Vukosavljević je tom prilikom podsetio na to da je Vlada Srbije pre nekoliko meseci bila u poseti jugu Srbije i da je Ministarstvo kulture i informisanja, suočeno sa podatkom da postoji mnogo naseljenih mesta u Srbiji, sa oko 20.000 stanovnika, koja nemaju svoju knjižaru, pokrenulo inicijativu „Knjižara za svaki grad“.

Pozvali smo u pomoć lokalne samouprave i izdavače da vidimo da li, uz dobru volju i trud, uz svest da se takva tužna situacija polako rešava, postoje potencijali da napravimo pomak, naglasio je Vukosavljević.

Ministar je istakao da je lokalna samouprava u Lebanu ponudila poslovni prostor za knjižaru u samom centru grada i, što je veoma važno, zaposleno je dvoje ljudi sa liste nezaposlenih.

To su mali koraci, ali u simboličkom smislu to je veliki iskorak u vođenju jedne kulturne politike, i korak po korak napredovanje u pravcu konsolidacije jednog obeshrabrujućeg stanja, istakao je ministar kulture.

Takođe, on je izrazio nadu da će za manje od godinu dana biti otvoreno još knjižara, pozvavši sve koji mogu da doprinesu da se to realizuje u gradovima koji nemaju knjižaru.

Ministarstvo kulture i informisanja će učiniti sve da se stvori povoljan ambijent da se takve stvari i dese, poručio je Vukosavljević.

On je dodao i da će Ministarstvo kulture u kratkom roku predstaviti nacrt Strategije kulturnog razvoja u narednih deset godina.

Ministar je naglasio da će jedan od bitnih principa te strategije biti politika decentralizacije kulture, što je jako važno.

Predsednik Opštine Lebane Zoran Ilić zahvalio se ministru kulture na pokrenutoj inicijativi, naglasivši da su od momenta kada je došlo do ideje do potpisivanja ugovora prošla samo dva meseca.

Direktor Delfi knjižare Dejan Papić rekao je da za 18 godina koliko se bavi izdavaštvom sličnih inicijativa nije bilo, naglasivši da će ovaj izdavač zdušno podržati akciju.

Prva knjižara biće otvorena u Lebanu, a mogućnosti za njihovo otvaranje biće razmotrene i u Vranju, Boru, Rumi, Bačkoj Palanci, Prokuplju, Inđiji, Lazarevcu, Obrenovcu, Vrbasu, Topoli, Smederevskoj Palanci i drugim opštinama sa više od 20.000 stanovnika.

Novootvorene knjižare neće biti samo prodavnice knjiga, već i mesta održavanja raznovrsnih književnih i kulturnih programa i kontinuirano će doprinositi učešću lokalnih stanovnika u kulturnom životu.

Foto:pixabay

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili