Klinika u Tiršovoj dobila najsavremeniju magnetnu rezonancu

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar prisustvovao je danas na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj puštanju u rad najsavremenije magnetne rezonance, na kojoj će godišnje moći da se pregleda više od 2.000 mališana.

Lončar je nakon obilaska ove ustanove objasnio da je reč o najboljem aparatu koji postoji u regionu po svim performansama, čija je vrednost veća od milion evra, a nabavljen je sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

On je naglasio da je takav aparat bio neophodan srpskom zdravstvenom sistemu, odnosno pedijatriji i neonatologiji, i istovremeno najavio da će uskoro biti raspisan tender vredan pet miliona evra za nabavku opreme za kliniku u Tiršovoj.

Ova bolnica sada ima dve magnetne rezonance i u narednih mesec dana na pregled će stići svi kojima je ta vrsta dijagnostike potrebna, naglasio je ministar, uz napomenu da sada približno 300 pacijenata čeka na dijagnostiku, dok svi hitni slučajevi idu odmah na pregled.

Prema njegovim rečima, prednost novog aparata jeste u tome što ima garanciju pet godina, ali i ta da će sve što se pokvari u roku od sedam dana biti popravljeno.

Lončar je najavio i početak radova na obnovi fasade bolnice u Tiršovoj, koji će početi 16. oktobra.

Direktor Univerzitetske dečje klinike Zoran Radojičić precizirao je da je novi aparat jedinstven u regionu, njegova jačina iznosi 1,5 Tesla, a pogodan je za snimanje čitavog dečjeg organizma.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević naveo je da će na bolnici u Tiršovoj, osim fasade i stolarije, biti rađena i rekonstrukcija ambulantnog dela, čija je vrednost približno 800.000 evra.

U kliniku će tokom ove i u prvoj polovini naredne godine biti uloženo 7,5 miliona evra, istakao je on i dodao da je u toku realizacija projekta izgradnje nove zgrade bolnice, koja će imati 30.000 kvadrata.

Vrednost građevinskih radova iznosi 30 miliona evra, a vrednost opreme približno 24 miliona evra. Izgradnja Tiršove 2 finansira se od sredstava dobijenih od Razvojne banke Saveta Evrope.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili