Kanibalizam u koncentracionom logoru

Jedan od preživelih nacističkog koncentracionog logora Bergen-Belsen opisao je u nedavno objavljenim dokumentima kako su zatvorenici da bi preživeli okretali se ka kanibalizmu.

Harold Le Druillenec,jedini Britanac kojeg su u Bergen-Belsenu pronašli oslobodioci na kraju Drugog svjetskog rata, u svedočenju koje prenosi Independent, rekao je kako je celo vreme svog boravka u tom logoru polagao mrtva tela u grobove.

O tačnom broju umrlih u Belzenu,kako su ga skraćeno zvali, nikada se neće znati ali po nekim podacima procenjuje se da je 70.000 ljudi od 1943 -1945  ubijeno ili umrlo od tifusa.

Uhvaćen je 1944. godine, dan pre Dana D, jer je pomagao sestri da sakrije odbeglog ruskog ratnog zarobljenika. Nakon rata svedočio je protiv nekoliko SS-ovaca i SS-ovki na suđenju zbog zločina koje su počinili u Belzenu.

“Preživio sam tri logora samo zato što sam imao mnogo sreće i snalazio se kako sam znao”, napisao je Le Druillenec.

“Celo vreme boravka proveo sam polažući mrtva tela u masovne grobnice koje su radnici izvan logora iskopavali za nas, jer mi za to nismo imali snage. Među zatvorenicima je vladao zakon džungle: tokom noći mogli ste biti ubijeni ili ste i sami morali nekoga ubiti; tokom dana mogli ste videti i kanibalizam.

Kad sam stigao u koncentracioni logor, najveći dio zatvorenika iz Auschwitza bio je takođe prebačen u Bergen-Belsen. Ovdje sam čuo i izraz: ‘Postoji samo jedan put odavde – kroz dimnjak’ (krematorijum)”, kazao je Le Druillenec.

Njegovo svedočenje koje se događalo 1944 godine gde je video zatvorenike iz Auschwitza poklapa se sa dolaskom,decembra 1944,  Jozefa Kramera novim komadantom Belzena.

Dodaci

Ako ste propustili