Kamenički park

Kamenički park je park u Sremskoj Kamenici koji zauzima površinu od 30ha i to je najveći i najstariji novosadski park, koji se nalazi na desnoj obali Dunava.

Kamenički park zajedno sa Dvorcem Marcibanji-Karačonji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao prostorna kulturno-istorijska celina od velikog značaja.

Parka je nastao nakon izgradnje dvoraca Marcibanji-Karačonji. Početkom 19. veka dvorac je preuzela porodica Karačonji koji su angažovali stručnjake kako bi zelenu površinu oko dvorca napravili po uzoru na engleske pejzažne parkove.

Tada su donošene sadnice iz skoro svih delova sveta, urađena je staza za šetnju i jahanje, kamene klupe, česme, veštačka jezera i nekoliko skulpture od koji je samo nekoliko sačuvano.

Skulpture koje se mogu videti su: „Pet glava“ na Brežuljku ruža, „Pompejski stub“, „Sfinga“, „Adam i Eva“ i „Ležeća devojka“.

Foto: A.M

Džon Frotingem, major američke i pukovnik srpske vojske, i supruga Jelena Lozanić su 1929. kupili dvorac, pomoćne zgrade i 18 jutara parka i osnovali Zadužbinu Džona V. Frotingema.

Do Drugog svetskog rata park je promenio nekoliko vlasnika. Park je tokom vremena postao zapušten.

Tokom radova na izgradnji Mosta slobode promenjen je deo izgled parka. Park je pokriven 2/3 pod šumom gde su i dva hrasta iz 1805.godine. U parku je evidentirano 86 vrsta ptica i 71 vrsta jestivih i otrovnih gljiva.

Park je rekonstruisan 2018. i 2019.godine gde su urađene pešačke staze, dečije igralište, 58 solarnih panela i 44 LED svetiljki, linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki, 49 klupa, 12 parkovskih stolova…

Foto: A.M

Ako ste propustili