JKP preduzeće „Zelenilo – Beograd” za novogodišnje i božićne praznike ima u ponudi jelke sa busenom

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” za novogodišnje i božićne praznike ima u ponudi jelke sa busenom u svojim rasadnicima koji se nalaze u Vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb u Zemunu, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U saopštenju se navodi da je cena jelke sa busenom u zavisnosti od visine sledeća:

– jelka visine od 1,0 do 1,5 metara iznosi 2.000 dinara,
– jelka visine od 2,5 do 3,0 metara iznosi 4.000 dinara i
– jelka visine veće od 3,0 metra iznosi 5.000 dinara.

„Zelenilo” apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

Posle praznika, sugrađani mogu da posade jelku u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta ili nadzemnih instalacija. Na ovaj način produžava se život četinara a, istovremeno, svaki pojedinac koji zasadi stablo posle praznika utiče na povećanje broja stabala u gradu, što je neophodno i korisno.

Kako bi se jelka što bolje održala tokom praznika u sobnim uslovima, potrebno je da se po mogućstvu redovno orošava, odnosno prska vodom i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata. Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada je spoljna temperatura iznad nule.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili