Javni poziv preduzetnicima za dodelu bespovratnih sredstava

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije raspisalo je danas javni poziv malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći kroz program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

Kroz ovaj program, koji predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, Ministarstvo sufinansira nabavku nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara, u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme.

Po ovom programu, 70 odsto troškova nabavke finansira se iz kredita banaka partnera, a pet odsto je učešće samog preduzetnika.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme i/ili mašina, kao i transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta.

Takođe, njima je predviđena i nabavka novih delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara, a iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 odsto od vrednosti opreme ne može biti veći od 2.500.000 dinara.

Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u programu zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditnim zahtevima u jednoj od banaka ili lizing kuće koja je partner na programu.

Banke partneri Ministarstva u realizaciji ovog programa su „Prokredit banka“ A.D. Beograd, „Sosijete ženeral banka Srbija“ A.D. Beograd, „Halkbank“ Beograd, „Erste banka“ A.D. Novi Sad i „Unikredit banka Srbija“ A.D. Beograd.

Jedan od partnera je i lizing kompanija „Rajfajzen lizing“ D.O.O. Beograd.

Pomenute finansijske institucije su za učesnike programa ponudile posebne, povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.

Ministarstvo privrede realizuje ovaj program u cilju povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenja njihovog poslovanja, kao i kreiranja novih radnih mesta.

Za program je opredeljeno 567.720.592 dinara bespovratnih sredstava.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ako ste propustili