Izveštaji Unmika važni za rešavanje problema na Kosmetu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić i šef Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) Zahir Tanin razgovarali su danas o predstojećem izveštaju Unmika o situaciji na Kosmetu, koji će 7. februara biti predstavljen Savetu bezbednosti UN.

Đurić je izrazio zahvalnost Taninu na objektivnoj analizi situacije u južnoj srpskoj pokrajini, i dodao da je destabilizacija na terenu u proteklom periodu pokazala da je neophodno nastaviti sa tromesečnim ritmom podnošenja izveštaja Unmika, kako bi međunarodna javnost što ažurnije bila upoznata sa problemima i izazovima na Kosmetu.

U razgovoru je posebna pažnja posvećena ubistvu Olivera Ivanovića, a sagovornici su ocenili da je neophodno da institucije i službe u čijoj je to ingerenciji sprovedu objektivnu i sveobuhvatnu istragu.

Đurić je upozorio na to da, uprkos jasno izraženoj volji Beograda da pomogne rasvetljavanju tog zločina, Priština do sada nije pokazala spremnost da tako nešto omogući.

Tanin je na sastanku upoznat i sa tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, pokrenutog na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i sa perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili