Izmenama zakona do boljeg uređenja taksi delatnosti

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je sastankom Radne grupe za izradu Nacrta izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nastavljen rad na izmenama ovog zakona.

U saopštenju se navodi da će ovim izmenama biti dodatno uređeno obavljanje delatnosti taksi prevoza.

Tokom dosadašnje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nije bilo primedbi od bilo kog taksi udruženja, a glavni razlog za zakonske izmene jeste poboljšanje postojećeg okvira i rešavanje pitanja u vezi s obavljanjem taksi delatnosti na sistemski i celovit način, kao i efikasnija borba protiv sive ekonomije.

U radu Radne grupe, koju je formiralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, učestvuju predstavnici najznačajnijih nacionalnih i lokalnih taksi udruženja, koji imaju priliku da svojim predlozima doprinesu izradi kvalitetnijeg propisa.

Od izmena zakona, u delu koji se odnosi na taksi prevoz, između ostalog se očekuje da propiše preciznije uslove za pristup taksi delatnosti po pitanju vozila i vozača, da dodatno definiše usluge limo-servisa kako bi se izbegle njegove zloupotrebe, kao i da se jasno definišu uslovi korišćenja digitalnih aplikacija u cilju ograničenja njihovih zloupotreba.

Takođe, očekuje se i propisivanje ovlašćenja za komunalnu policiju, čime će se dodatno povećati inače skromni inspekcijski kapaciteti radi uspešnijeg suzbijanja nelegalnog obavljanja delatnosti.

Istovremeno, biće izvršene korekcije u kaznenim odredbama, koje će pratiti izmene ovog zakona.

Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju usvojen je 2015. godine, a stupio je na snagu 12. decembra 2017. godine.

U njegovoj pripremi učestvovali su predstavnici taksi udruženja čiji su zahtevi u potpunosti ugrađeni u postojeći zakon, podseća se u saopštenju.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili