Izložba tradicionalnih japanskih lutaka

Asocijacija SOKA (Svetski mir, obrazovanje i kultura) u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom Beograda u četvrtak, 26. oktobra, u 14 časova u Galeriji DKCB svečanim otvaranjem izložbe predstaviće posetiocima japanske tradicionalne lutke, kada će biti organizovano i prikazivanje japanskih animiranih filmova, kao i origami radionica.

Izložba će trajati do 2. novembra i građani će imati priliku da se upoznaju ili prodube svoje znanje o japanskoj kulturi i tradiciji.

Na izložbi će biti predstavljene Ohinasama lutke koje se specijalno prave za „Dan devojčica” (3. mart), kada se za njihovo zdravlje, blagostanje i srećnu udaju prave kompleti od najmanje petnaest lutkica. One se izlažu na sedam stepenika kojima se predstavlja spajanje cara i carice u sveti brak.

Posetioci će imati priliku da vide i Gogacu lutke koje se izlažu na proslavi „Dana dečaka” (5. maj). To su lutke ratnika i divljih životinja koje simbolizuju snagu, hrabrost i zdravlje muške dece. Izlažu se samurajske lutke i oklopi, a porodice dižu zastave u obliku šarana.

Izložbu će ulepšati i dvanaest figurica životinja prikazanih u zodijačkom kalendaru, kao i lutke koje predstavljaju likove iz japanskih bajki i japanskog društva.

Foto:Ilustracija:pixabay

Izvor: dečiji kulturni centar Beograd

Ako ste propustili