Izložba „Milan Kašanin – u senci slave” povodom jubileja Pedagoškog muzeja

Izložba „Milan Kašanin – u senci slave”, kojom se obeležava 125 godina postojanja Pedagoškog muzeja, otvara se u četvrtak, 2. septembra, u 19 časova u dvorištu muzeja u Uzun Mirkovoj ulici.

Ovo je prva izložba koja je posvećena jednom od najumnijih Srba 20. veka – Milanu Kašaninu (1895–1981). Organizovana i pripremljena povodom 40 godina od smrti Milana Kašanina, izložba hronološki prati buran život jedne od najuticajnijih i najupečatljivijih ličnosti u istoriji srpske kulture.

Kako saopštavaju iz Pedagoškog muzeja, posetioci će moći da se upoznaju sa bogatom topografijom koja je obeležila život Milana Kašanina (Beli Manastir, Novi Sad, Pariz, Beograd), kao i sa njegovim velikim i značajnim radom na srpskoj književnosti i umetnosti.

Posetiocima izložbe Milan Kašanin nije predstavljen samo kao književnik, nego i kao direktor Muzeja savremene umetnosti, Muzeja kneza Pavla (današnji Narodni muzej) i Galerije fresaka. Po prvi put se izlažu lični predmeti Milana Kašanina, kao što su ordenje, radni sto, pribor za pisanje, pisma koja je pisao članovima porodice.

Izložbu prati katalog, a autorke izložbe i kataloga su prof. dr Zorica Hadžić i Marina Bojić, rođena Kašanin (kćerka Milana Kašanina).

Ako ste propustili