Izgradnja stanova za izbeglice u Ovči pre roka

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je danas da će izgradnja 235 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Ovči biti završena pre planiranog roka, budući da se radovi odvijaju 23 dana ispred predviđene dinamike.
Stanovi za izbeglice u Ovči grade se u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP), koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije kao vodeća institucija, u saradnji sa Jedinicom za upravljanje projektom Istraživanje i razvoj d.o.o. i Gradom Beogradom.

Kamen temeljac postavljen je 9. septembra, a prema ugovoru sa izvođačem radova „Zlatibor – gradnjom Beograd“ ad posao treba da bude okončan do 23. oktobra 2017. godine.

Direktor projekta u „Zlatibor gradnji“ Zorica Jeremić istakla je da bi izbegličke porodice u stanove mogle da se usele 1. oktobra naredne godine ukoliko se radovi nastave ovom dinamikom.

Prema njenim rečima, na gradilištu je angažovano u proseku između 100 i 110 radnika, po potrebi u dve smene.

Na sastancima investitora, izvođača i nadzora, koji sprovodi Saobraćajni institut CIP, a koji se održavaju svake srede, ocenjeno je da se radovi izvode dobro i ispred predviđenih rokova.

Vrednost projekta u Ovči iznosi 9,8 miliona evra. Finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budžeta Grada Beograda.

Treći RSP potprojekat vredan je 13,6 miliona evra namenjenih za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda. Od tog broja, u junu je uručeno 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za izbegličku populaciju kroz četiri vrste stambenih rešenja.

Reč je o otkupu seoskih domaćinstava, dodeli paketa građevinskog materijala i izgradnji montažnih kuća i stanova.

Regionalni stambeni program Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Izvor: Vlada Srbije
Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili