Izbori za predsednika Srbije 2. aprila od 7 do 20 časova

Republička izborna komisija (RIK) uputila je danas obaveštenje i uputstvo građanima Srbije za izbore za predsednika Republike, koji će biti održani u nedelju, 2. aprila, na kojima će moći da glasaju sva lica upisana u birački spisak.

Republička izborna komisija podsetila je u saopštenju na to da će glasanje trajati od 7 do 20 časova, a birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem je obrascu naveden jedinstveni matični broj građana.

Birači kojima je istekla lična karta moći će da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Svi birači bi trebalo da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje.

Birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor.

Republička izborna komisija ukazuje i na to da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

Ako ste propustili