Istinita priča o „Božićnoj priči“ Čarlsa Dikensa

Najpoznatija Božićna priča od Čarlsa Dikensa koja je ekranizovana skoro pa svakog praznika ima iza sebe priču kako je nastala i nije nimalo nalik „Božićnoj priči“ kakvu je Dikens napisao.

Roman „Božićna priča“ izdat je 12.decembra 1843.godine i govori o škrtom direktoru Scrooga jedne banke u Londonu koga nećak moli da ga pusti ranije kući jer je Božić. On ga pušta ali mu govori da neće biti plaćen za taj dan.Scrooga posećuje prijatelj koji je preminuo i govori mu da će ga posetiti tri duha prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što mu sva tri duha pokažu i prošlost i sadašnjost i budućnost on se menja i postaje dobar.

Međutim,Diken je ovu priču ispričao iz sasvim drugih razloga. Prva Dikensonova namera je bila da uradi pamflet koji je trebao da nosi naziv „Apel narodu Engleske, u ime siromašne dece“ kako bi skrenuo pažnju na siromašnu decu koja rade po 16.sati kako bi nahranila svoju porodicu i to u rudnicima ili na ulici vukući ugalj, devojčice šijući za bogate,a jedan deo ovakvog siromašnog detnjstva i sam je iskusio.

Znajući da pamflet i neće imati tako veliki odjek odlučio se da napravi priču koja će probuditi nešto u bogatom establišmentu i predstati da iskorišćavaju decu tokom 1830. i 1840.godine kada je iskorišćavanje dece bilo u punom rastu. Bogati su javno govorili kako su siromašni lenji i nemoralni.

Nakon što je objavio knjigu 1843.godine sa dosta neprilika već godinu dana kasnije priča je već dobila i svoju prvu predstavu a do danas je izvedena i ekranizovana mnogo puta.

Foto:Wikipedia

 

Ako ste propustili