Isplata pomoći samostalnim umetnicima u što kraćem roku

Foto:ilustracija/pixabay

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u okviru svojih nadležnosti u najbržem roku učinilo sve neophodne radnje kako bi se bespovratna pomoć samostalnim umetnicima u što kraćem roku transferisala lokalnim samoupravama.

Ministarstvo, u cilju pojašnjenja različitih proizvoljnih tumačenja koja su se prethodnih dana pojavila u javnosti u vezi sa dinamikom isplate, navodi da je u proceduri isplate bilo odgovorno za potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama i transfer sredstava ka njima.

Za dalju dinamiku, odnosno isplatu pomoći samostalnim umetnicima, odgovorne su jedinice lokalne samouprave, a tempo isplate zavisi od procedura koje propisuje Uprava za trezor Ministarstva finansija.

Do kraja tekuće nedelje sredstva će biti na raspolaganju 25 lokalnih samouprava, uključujući Grad Beograd, nakon čega su lokalne samouprave u obavezi da izvrše distribuciju samostalnim umetnicima.

Resorno ministarstvo biće u mogućnosti da izvrši prenos sredstava i na preostalih 19 jedinica lokalne samouprave kada one potpišu ugovore, odnosno anekse ugovora koje im je Ministarstvo blagovremeno dostavilo.

U saopštenju se podseća na to da je Vlada, upravo na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, usvojila dva zaključka o dodeli bespovratne pomoći samostalnim umetnicima.

Ako ste propustili