Iskoristi predsedavanje Bugarske Evropskom savetu kako bi otvorila što više pregovaračkih poglavlja

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da naša zemlja treba da iskoristi predsedavanje Bugarske Evropskom savetu kako bi otvorila što više pregovaračkih poglavlja.

Dačić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa zamenikom premijera za pravosudnu reformu i ministrom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharievom, istakao da će se Bugarska tokom predsedavanja baviti regionom, i ponovio da je strateški pravac Srbije Evropska unija.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao da predsedavanje Bugarske Evropskom savetu Srbija treba da iskoristi da otvori što više poglavlja, i naveo da to važi i za estonsko predsedavanje tom savetu.

On je ponovio da je Srbija zainteresovana za mir i stabilnost u regionu, uz ocenu da su odnosi dveju zemalja dobri i stabilni, kao i da postoji visok nivo komunikacije i međusobnih poseta.

Dačić je, govoreći o ekonomskoj saradnji, rekao da je ona na nivou između 700 i 800 miliona evra i da može biti i bolja, i ukazao na zajedničke projekte poput izgradnje autoputa, gasovoda i završetka istočnog kraka Koridora 10.

Prvi potpredsednik Vlade je posebno naglasio važnost interkonekcije sa Bugarskom za energetsku stabilnost, budući da se najavljuje da će od 2019. godine dolazak gasa iz Rusije preko Ukrajine biti zatvoren.

On je preneo da je sa Zaharievom razgovarao i o održavanju biznis konferencije u Nišu ili nekom drugom gradu na jugu Srbije, a koja će biti posvećena razvoju upravo u tom delu zemlje gde žive Bugari.

Zaharieva je navela da će osnovni prioritet Bugarske tokom predsedavanja biti proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, uz poruku da Unija neće biti potpuna bez članstva zemalja zapadnog Balkana.

Ona je ukazala na važnost reformi, kao i na to da je Bugarska, zahvaljujući članstvu u EU, smanjila nezaposlenost i izgradila infrastrukturu i objekte zahvaljujući evropskoj solidarnosti.

Prema njenim rečima, Bugarska će pružiti pomoć Srbiji, naročito u vezi sa poglavljima 23 i 24, koja se odnose na ljudska prava, borbu protiv korupcije, pravnu reformu, tako što će poslati svoje eksperte za te oblasti.

Izvor:Vlada  Srbije

Ako ste propustili