Inspektori mogu da očekuju značajno povećanje plata

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da će novi zakon o platama u javnom sektoru omogućiti da se inspektorima koji imaju prekovremeni rad plata poveća za 20 odsto.

Ružić je na skupu „Putevi integracije „znanja i imanja“ koji vode unapređenju grada Niša i regiona južne i istočne Srbije“ istakao da će to povećanje, sa kojim se složio i ministar finansija Dušan Vujović, doprineti boljem statusu inspektora u Srbiji.

Status inspekcijskih službi, a pre svega onih koji rade na terenu, zaista je nezavidan jer se oni još od 2006. godine nalaze na pijedestalu umanjenja svih prava i umanjenja plata, upozorio je ministar.

On je objasnio da je odluka doneta, a da preostaje da se u Zakon o platama ubaci odredba koja će omogućiti da rukovodioci inspekcijskih službi mogu inspektorima da uvećaju primanja do 20 odsto.

To je, kako je rekao, prvi korak kako bi u budućem periodu, kroz potpunu reformu sistema plata, njihov status bio adekvatan i zadovoljavajući, spram odgovornosti koju nose.

Ministar je, nakon skupa u organizaciji ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, rekao da je reforma poreza na imovinu dobar iskorak i plod saradnje sa Vladom Švajcarske.

Prema njegovim rečima, ta zemlja će donirati šest miliona franaka za 40 opština, od kojih će milion franaka podeliti prvih pet opština koje najviše prihoduju od naplate poreza.

Ružić je, govoreći o deficitarnim zanimanjima u Srbiji, rekao da će Vlada racionalizacijom radnih mesta svesti broj zaposlenih na razumnu meru.

Umesto racionalizacije, koju mnogi poistovećuju sa otpuštanjem, Vlada će zapravo sprovesti optimizaciju radnih mesta, tako što će iz sektora gde ima viška radnika, prebaciti u sektor kojem nedostaju kadrovi, objasnio je ministar.

On je napomenuo da je Vlada uspela da u proteklom periodu racionalizuje veliki broj radnih mesta, istakavši da će 2018. biti godina optimizacije.

U nastavku posete Nišu, Ružić će obići i Ekonomski fakultet, gde će razgovarati sa dekanom.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili