Infrastrukturni projekti u Vojvodini vredni dve milijarde evra

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Novom Sadu da je samo u oblasti železnice vrednost infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Vojvodini gotovo dve milijarde evra.

Mihajlović je, nakon sednice Radne grupe za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji AP Vojvodine, najavila za proleće puštanje železničkog i drumskog saobraćaja na Žeželjevom mostu, potom i završetak svih pristupnih saobraćajnica.

Takođe, kako je navela, na pruzi Beograd–Budimpešta očekuje se nastavak radova na dve deonice, kao i potpisivanje komercijalnog ugovora za treću deonicu, od Novog Sada do Subotice.

U januaru se raspisuje tender za nastavak radova na Y kraku kod Subotice, a kroz program „Puteva Srbije“ obezbeđeno je da praktično nema dela Vojvodine u kojem neće biti obavljena rehabilitacija ili održavanje nekog puta, za šta je izdvojeno 20 miliona evra, rekla je Mihajlović.

Ona je izrazila zahvalnost predsedniku Vlade AP Vojvodine Igoru Miroviću na dobroj saradnji u 2017. godini i pohvalila rad zajedničkog tela Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine koje je formirano u februaru ove godine.

Pokazalo se da smo efikasniji kada zajedno radimo i donosimo odluke. Zahvaljujući tome, ove godine je spojen Žeželjev most, imamo dogovor o prioritetima u održavanju puteva u Vojvodini, kao i u vezi s održavanjem nekoliko pruga, koje će finansirati lokalne samouprave, uz pomoć Vlade AP Vojvodine, navela je Mihajlović.

Takođe, ona je istakla da će resorno ministarstvo finansirati i idejno rešenje za transformaciju železničke pruge Petrovaradin–Beočin u zelenu stazu za pešake i bicikliste.

Mirović je rekao da po prvi put Vlada Srbije, Vlada AP Vojvodine i lokalne samouprave zajedno dogovaraju sve prioritetne projekte od nacionalnog i regionalnog značaja, uz ocenu da se zajednička radna grupa pokazala kao dobar mehanizam za koordiniranje realizacije infrastrukturnih projekata.

On je najavio da će u narednom periodu biti pokrenuta procedura za izradu planske dokumentacije za brze saobraćajnice Novi Sad–Zrenjanin i Zrenjanin–Borča.

Banat ima potrebu za izgradnjom ovakve brze saobraćajnice, koja će biti dodatni podsticaj ekonomskom razvoju ovog dela Srbije, ukazao je Mirović.

Na današnjoj sednici bilo je reči i o projektima prekogranične saradnje sa Mađarskom i Rumunijom, kao i o projektima u oblastima vodosnabdevanja, gde su iz programa sa Razvojnom bankom Nemačke KfW već završene fabrike vode u Somboru i Vršcu i ugovoreni novi projekti koji će rešiti pitanje vodosnabdevanja u Kikindi i Vrbasu.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili